FYRA VINNARE I KLYFTANS MANUSTÄVLING!

Klyftans manustävling är nu avslutad.

Av de drygt 340 tävlingsbidrag som skickades in till tävlingen har juryn valt ut fyra vinnare. Det är fyra starka historier med olika temperament som var för sig och tillsammans speglar det snabbt föränderliga Sverige och de ökande klyftorna i det land vi lever i idag. Fyra oberättade historier som alla har goda möjligheter att nå ut till en stor publik och som Klyftan nu, med stöd av Baker Karim på Svenska Filminstitutet och Västra Götalandsregionens Kulturnämnd, tilldelar var sitt manusutvecklingsstöd på 50 000 kronor samt en erfaren mentor.

De vinnande bidragen:

AVA av Uta Arning

En familjefilm som betraktar vårt nutida Sverige genom ögonen på Ava, en åttaårig flicka vars familj tvingats fly från det krigsdrabbade Syrien. Med stort allvar, övernaturliga inslag och ett genomfört barnperspektiv, berättas denna viktiga historia om en stark, 8-årig flicka.

KOPPARTJUVEN av Oskar Idin

En välskriven och fint utmejslad berättelse om vänskapen mellan de två koppartjuvarna Matti och Milo och deras äventyrliga resa genom ödsliga och vackra svenska bruksortslandskap. En historia med många dramatiska situationer där kameran sätts på utsidan av samhället och för oss in i världar vi annars inte ser i svensk film idag.

MIRIYAMS MATLÅDOR av Rosie Julher & Anneli Larsson

En varm komedi om en grupp kvinnor från olika kulturer och med olika livserfarenheter som lär känna varandra i vårdcentralens viktminskningsgrupp. Denna roliga och sorgliga historia får också juryns hedersomnämnande för sitt sätt att spegla Klyftans tematik i form av intelligent feelgoodkomedi.

MESSIAS av Isabel Nylund

Messias är en språkligt stark, magiskt realistisk berättelse där vi får se hur Jesus återuppstår i vår tid, i skepnad av Toni, en ung finsk rom. Messias är en originell historia med starkt barnperspektiv om utanförskapets ambivalens, trasiga familjeband och om vikten av att tro på något.

 

Jury:

Dimen Abdullah (dramatiker), Åsa Lantz (författare), Frida Hallberg (producent), Sofia Jupither (regissör) och Christer Nilson (producent).